Duguláselhárítás házilag gyorsan Téma: Duguláselhárítás

Mosogató és mosdó duguláselhárítás házilag. Először is, feltétlen győződjünk meg a szifon átjárhatóságáról. Amennyiben itt nincs jelentősebb szennyeződés, szereljük össze szakszerűen a szifont, a tömítésekre vigyázva.

Második lépésként, némi lefolyó tisztítószert – most márkákat nem sorolok fel, de az olcsóbb régi Magyar termékek jobbak, – öntsünk egy éjszakára a mosogatóba és hagyjuk állni reggelig, majd egy nagy lábas forró vízzel öntsük le, általában siker koronázza próbálkozásunkat, ha makacsabb a dugulás egy pohár Trisót is beönthetünk éjszakára a lefolyóba, amennyiben reggelre sem szűnt meg a dugulás – hívjunk inkább duguláselhárítással foglalkozó szakembert.

Kád duguláselhárítás

Kád lefolyó duguláselhárítás

Kevés lefolyó tisztítószer egy éjszakára, majd reggel egy nagy lábas forró víz, ezután pedig érdemes vízsugárral próbálkozni amit a zuhanyfej lecsavarozása utána flexibilis tusolócsőből nyerhetünk. Érdemes a kád túlfolyóját addig hermetikusan befogni hogy a fellépő túlnyomás hatásosabb legyen. Amennyiben nem szűnt meg a dugulás, hívjunk duguláselhárító szakembert. Szétszedni a lefolyót tilos!

Padlóösszefolyó és zuhany tálca duguláselhárítás

Ha padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel, vagy tisztító dugóval, és ez könnyen eltávolítható, akkor próbálkozhatunk a vízsugaras módszerrel, feltéve ha elér odáig a tusolócső. A zuhanytálca már nehezebb eset, pláne ha nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Semmiképpen ne szedjük szét a lefolyócsonkot, mert a dugulást nem fogjuk tudni megszüntetni és még vízvezeték szerelőt is hívhatunk, hogy a szétesett lefolyót szakszerűen összerakja, amit mi rontottunk el. Így inkább maradjunk a lefolyó tisztítós, forró vizes megoldásnál és ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, hívjunk inkább duguláselhárító szakembert.

WC duguláselhárítás

“Na végre, most már használhatjuk a pumpát, mint fő fegyverünket” itt ugyanis a lefolyó tisztító szerek már nem tudnak segíteni és kár a meleg vízért is. Engedjük tele a wc csészét vízzel és inkább vákumot próbáljunk kelteni a pumpa hirtelen fel-le húzásával, mint csak lefelé tuszkoljuk a dugulást. Duguláselhárítás házilag – a feladat elvégzéséhez a kis fejű, rövid, fanyelű típus a legalkalmasabb. Amennyiben toalett kacsa vagy valami tárgy pottyant bele a wc csészébe, és le is húztuk, akkor majdnem biztos, hogy nem tudjuk eltávolítani házilag, mert megakadt valahol, így szomorú szívvel, de a probléma megoldását bízzuk duguláselhárító szakemberre.

wc lefolyó tisztítás duguláselhárítás házilag

A kereskedelmi forgalomban kapható vegyszerekkel legyünk óvatosak, több különböző összetételű lefolyótisztító szert ne alkalmazzunk egyszerre, nem fokozzák egymás hatását, hanem inkább még nagyobb dugulást okoznak. Háziasszonyok elmondásából hallottuk, a sütőpor és ecet kombináció is hatásos lehet, – kisebb lefolyó dugulás esetében. A közhiedelemmel ellentétben a mosogatók eldugulását nem a – zacc, olaj, zsiradék, ételmaradék okozza – hanem a túlzott mosogatószer felhasználás és a lefolyórendszer szerkezeti hibája. Háziasszonyok rémálma a duguláselhárítás – ezért ne spóroljanak a meleg vízzel. A barkácsáruházakban pár száz forintért kapható “eldobható spirálok” a dugulások megszüntetésére teljesen alkalmatlanok, aki már próbálkozott vele – úgy is rá jött.

Jó tanácsok új házak, társasházak építtetőinek

Sajnálatos dolog, de a kivitelezés folyamán olyan szakmai hibákat követnek el a szakemberek, amelyek később problémákat okoznak. Padlóösszefolyó A csempével burkolt kád és zuhanyzó padlóösszefolyóba kell kötni külön-külön ágon. Amennyiben nem lehet padlóösszefolyóba kötni a kád illetve a zuhanyzóra, a lefolyó legközelebbi oldalára tisztítóajtót kell szerelni. A mosogatót nem szabad a padlóösszefolyóba kötni, mert az akkor zsírfogóként működik. A kézmosó, kád , mosogató, zuhanyzó, mosógép bekötést legalább 50-es átmérőjű csövet ajánlom szűkítő alkalmazással. Amennyiben lehet minden különálló ágra tisztítónyílást kell szerelni, de mindig az induló ponttól azon az ágon a legtávolabbi pontra úgy, hogy a tisztítógépekkel visszafelé lehessen dolgozni.

Az épületekből kijövő lefolyókra T elágazású tisztító idomot kell szerelni, ami feljön a külső talajszint magasságáig és jól hozzáférhetőnek kell lennie. Amennyiben több ág van kivezetve, mindegyikre külön tisztítóidomot kell tenni. Ha emésztőgödörbe teszik be, akkor a szippantó nyílás oda kerüljön, ahol a lefolyóbekötés van ezáltal könnyebben lehet tisztítani a rendszer.

Duguláselhárítás házilag – annál a mosógép csatlakozásnál, ahol a lefolyócsőbe menetesen csatlakozik a leeresztőcső, ott jelezni kell a burkolónak, hogy a hasáb alakú szifont tisztításkor ki kell emelni, ezért egy üreget kell kialakítani a kiemelés lehetőségére, mert különben csak bontással lehet végrehajtani a tisztítást.
Esővíz felszín alatti elvezetése esetén a függőleges ágba szintén tisztítónyílást kell szerelni minden ágra.

A tulajdonosok figyelmébe ajánlva. A WC-be beakasztható műanyag tokos fertőtlenítőket nem ajánlom, mert abba beleesve dugulást okoz.
Helyette a flakonos toillettkacsa nyakú fertőtlenítőt, vagy a WC falára tapadó gél anyagú fertőtlenítőt ajánlom. Ezen kívül nem szabad a WC-be tisztasági betétet, popsitörlőkendőt, tampont, ételmaradékot és az elhasznált olajokat zsírokat, macska, kutyaalmot leengedni, mert ezek lerakódnak a csőben és szűkületet, lerakódást okoznak.

Duguláselhárítás házilag

A lefolyótisztítókkal, vegyszerekkel kapcsolatban nagyon oda kell figyelni a használati útmutatóra, mert veszélyes vegyi anyagok és rossz használat esetén a lefolyórendszert is rongálja, de testfelülettel való érintkezés illetve a keletkező gőz belélegzése komoly egészségügyi baleset érheti a

felhasználót. Inkább a szakember által elvégzett tisztítást ajánlom, mivel a mechanikus tisztítással a környezetre káros lefolyótisztítók nélkül csak a szennyeződés kerül a szennyvízhálózatba és már ezzel is nagymértékben javítunk a környezetszennyezésen és a megrendelő nem teszi ki egészségét vegyszer által okozott sérülésnek.

DUGULÁS KIALAKULÁSÁNAK LEHETSÉGES OKAI

Dugulás előbb vagy utóbb, de minden háztartásban kialakulhat. Ennek oka többnyire a csőrendszer valamelyik részén összegyülemlett szőrzet (például házi kedvenc fürösztés), haj, egyéb szerves anyag, és az ezekre rárakódott, megdermedt szappan vagy egyéb vegyi anyag, például véletlenül kiöntött hajzselé. Ezen kívül előfordul, hogy környezetidegen anyag kerül a csőhálózatba, mint például pelenka, női higiéniai dolog, gyermekjáték, nagyobb szappandarab, beleejtett kefe stb.

Kültéren előfordulhat, hogy valami miatt eltörik a csővezeték, vagy benyomja egy fa gyökere. Dugulás keletkezhet bekerült faágak, levelek, kavics, por összetorlódása miatt is.

Mindezek eltávolításához különleges technikákat, módszereket alkalmazunk, felhasználva korunk modern vívmányait.

SOK ESETBEN MAGUNK IS MEG TUDJUK OLDANI A DUGULÁS MEGSZÜNTETÉSÉT.

Mosdó, mosogató dugulás

Ha biztosak vagyunk benne, hogy a dugulás saját eszközeinkkel is megszüntethető, vagyis mi magunk leszünk a duguláselhárítás “szakemberei”, akkor szedjük szét a szifont. Ehhez használjunk egy nagyobb edényt, amibe a vizet és szennyet ürítjük, így nem kell az egész lakást bepiszkítanunk. Mindig védőfelszereléssel nyúljunk a szennyezett dolgokhoz!

mosdó kagyló mosogató duguláselhárítás házilag tisztítás

Ha a szifon kitisztítása megoldotta a dugulás problémáját, akkor biztosítékként egy éjszakára töltsük fel valamilyen tisztítószerrel (szándékosan nem írunk neveket), amit a vegyesboltban meg lehet vásárolni, majd reggel egy fazék lobogva forró vizet öntsünk bele a mosogatóba vagy mosdóba. Nem kell tartani tőle, hogy megolvad a műanyag cső! Ha ez a duguláselhárítás nem vált be, tehát nem tudtuk maradéktalanul eltávolítani a dugulást, akkor jöhet szóba a szakember kihívása.

Kád, zuhanytálca dugulás, duguláselhárítás házilag

Ez már kicsit nehezebb dió, itt ugyanis nincs szifon, amit szétszerelhetnénk és megtisztíthatnánk. Első dolgunk legyen, hogy tisztítószert öntünk a kérdéses helyre, egy éjszakát állni hagyjuk. Beleöntünk egy fazék lobogva forró vizet, majd ezt követően vízsugárral megpróbálhatjuk a dugulást a padlóösszefolyó felé terelni.

Duguláselhárítás házilag

Ha nem vezet eredményre, és van kéznél kézi spirál, megpróbálhatjuk ezzel “kipiszkálni” a dugulás tárgyát, miután kitisztítottuk a padlóösszefolyót. Ezzel viszont nagyon óvatosan bánjunk, mert ha erőltetjük, eltörhet a spirál, és még nagyobb gondot veszünk magunkra ez által. A legjobb, ha rögtön szakembert hívunk, akinek duguláselhárítás a profilja.